zaterdag 11 augustus 2018

Nieuw verkozen president van Mexico verbant Fracking

Nieuw verkozen president van Mexico verbant Fracking

By    

Newly Elected President of Mexico to Ban Fracking : Conscious Life News

Door Lorraine Chow

De nieuw gekozen president van Mexico Andrés Manuel López Obrador zei dat hij het gebruik van hydraulische fracturing of fracking zal beëindigen zodra hij op 1 december aan het werk gaat.

"We zullen die methode niet langer gebruiken om aardolie te winnen", zei de populistische politicus dinsdag op een persconferentie, zoals geciteerd door de Associated Press.

Dit is een tegenvaller voor de energiesector die Mexico's schalierijke Burgos Basin in het noorden heeft bekeken, meldde DeSmog (= bron. red.) Het was nog geen jaar geleden dat Mexico's nationale ministerie van energie het onshore gedeelte van het Burgos Basin opende voor de exploratie en ontwikkeling van aardgas door particuliere bedrijven.

De horizontale boortechniek wordt gebruikt om olie- en aardgasafzettingen uit schaliebedden te ontgrendelen. Fracking heeft de aardgaswinning aanzienlijk opgevoerd en lokale economieën geholpen, maar tegenstanders zeggen dat fracking de lucht en het grondwater verontreinigt, naast andere bezorgdheid over het milieu en de volksgezondheid. De techniek is in veel Amerikaanse gemeenten en landen over de hele wereld verboden.

Het "plan om fracking in Mexico te verbieden, vertegenwoordigt de nieuwste gezonde beslissing van een wereldleider om deze inherent toxische, vervuilende praktijk te verbieden", vertelde executive director Wenonah Hauter van Food & Water Watch aan DeSmog.

"Verkozen president Obrador is in vele opzichten op de goede weg, inclusief energie en het milieu", voegde Hauter toe. "Hij kan nog verder gaan door te beloven dat hij Mexico naar een volledig schone, hernieuwbare energietoekomst zal leiden en zal daarmee een opmerkelijk voorbeeld zijn voor zijn buren in het noorden."

Volgens het AP sprak Lopez Obrador ook tegen contracten voor particuliere elektriciteitsopwekking die de federale elektriciteitscommissie van de staat, of CFE, hebben verdreven.

"De neoliberale regeringen hebben met opzet de fabrieken van CFE gesloten om tegen zeer hoge prijzen elektriciteit te kopen van buitenlandse bedrijven", aldus Lopez Obrador. "Dat zal allemaal worden gecorrigeerd."

Thomas Tunstall, onderzoeksdirecteur van de Universiteit van Texas bij het Instituut voor Economische Ontwikkeling van San Antonio, wees DeSmog erop dat het potentiële frackverbod in Mexico voor het grootste deel symbolisch is.

"Op korte termijn zou een verbod op hydraulisch winnen in Mexico geen impact hebben, economisch of ecologisch. In tegenstelling tot de Verenigde Staten heeft Mexico aanzienlijke onaangeboorde conventionele olie- en gasreserves: ondiep water, diep water en zelfs onshore conventioneel, "zei Tunstall. "Bovendien liggen de meeste onconventionele / schaliegebieden in Noord-Mexico, waar een aanzienlijke infrastructuur ontbreekt (huisvesting, wegen, spoorwegen, geschoolde arbeidskrachten). Beste schattingen zijn dat elke onconventionele olie- en gasproductieactiviteit in Mexico minstens 5-10 jaar verwijderd is, ongeacht het overheidsbeleid. "


This article (Newly Elected President of Mexico to Ban Fracking) was originally published on EcoWatch and syndicated by The Event Chronicle
The Event Chronicle is SHADOW BANNED on Facebook. Please SHARE to help fight censorship!
Door Maria vertaald vanuit    http://www.theeventchronicle.com/editors-pick/newly-elected-president-of-mexico-to-ban-fracking/